Over de Nijmeegse Orgelkring

De Nijmeegse Orgelkring is in 1966 opgericht en heeft als doelstelling het bevorderen van de orgelcultuur in Nijmegen en omgeving. Daarbij staat het organiseren van zomerconcerten in de Stevenskerk voorop, van juni tot september iedere dinsdagavond, behalve in de week van de Vierdaagse.

Bestuur

Michel ter Berg - penningmeester
Mieke Hoofd-Hoppe - secretaris
Jurjen de Vries - voorzitter
Ton van den Hout
Kees Joosse
Joost Langeveld
Jenneke van de Streek
Jetty Podt - adviseur

Bereikbaarheid Stevenskerk

Gemakkelijk bereikbaar met auto of OV
De Stevenskerk ligt midden in het centrum van Nijmegen. De kerk is met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken: vrijwel alle bussen stoppen op Plein 1944, vanwaar het twee minuten lopen is naar de Stevenskerk. Het NS-station ligt op ca. 15 minuten loopafstand.
De kerk is rolstoeltoegankelijk.

Stevenskerk
Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen

Parkeergarages in de omgeving

Kelfkensbos: loopafstand 6 minuten
Mariënburg: loopafstand 8 minuten
Eiermarkt: loopafstand 3 minuten

Informatie over de parkeergarages in Nijmegen.

In memoriam Jan Welmers  (1937-2022)

Op 7 maart 2022 overleed Jan Welmers. Hij was voor Nijmegen bepaald geen onbekende want vanaf 1974 was hij ruim 25 jaar organist van de Stevenskerk. In diezelfde periode maakte hij gedurende een aantal jaren ook deel uit van het bestuur van de Nijmeegse Orgelkring.

Tot 1998 was hij werkzaam aan het Conservatorium van Utrecht, eerst als docent muziektheorie maar al gauw als hoofdvakdocent orgel. Na zijn afscheid aldaar richtte hij zich steeds meer op het componeren. Daarbij ontwikkelde hij zich tot de belangrijkste vernieuwer van de Nederlandse orgelmuziek. Hij maakte van diverse  eigentijdse compositietechnieken gebruik zoals twaalftoonstechnieken, grafische notatie, clusters enz. om zich uiteindelijk te concentreren op de stijl en procedé’s van de minimal music. Dat resulteerde in monumentale werken als Sequens en Litanie, waarin in één grote spanningsboog langzaam naar een verpletterende climax wordt toegewerkt die vervolgens zorgvuldig wordt afgebouwd. Dankzij deze grootschalige composities die het uiterste van de uitvoerder vergen, geniet Jan Welmers internationale bekendheid, als voornaamste representant van hedendaagse Nederlandse orgelmuziek.

Maar bovenal herinneren we ons Jan als een warm mens, een trouwe  en beminnelijke vriend, die – zoals het in zijn afscheidsdienst verwoord werd - bij de ander diens ziel wist te raken en daarbij tegelijk enige afstand bewaarde.