Orgels in de Stevenskerk

In de Stevenskerk bevinden zich drie orgels

König-orgel

Het monumentale König-orgel is een van de absolute hoogtepunten in het interieur van de Stevenskerk. Het instrument behoort zelfs tot de grootste en belangrijkste orgels van Nederland. Het werd van 1773 tot 1776 gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König (1717-1789). Het orgel telt drie manualen en een pedaal, 54 registers en zo'n 3600 pijpen. Lange tijd had de kas een donkerbruine kleur, maar bij de laatste restauratie is het oorspronkelijke strogeel weer hersteld.
lees verder: König-orgel

Assendelft-orgel

Het orgel in de zuiderkapel dateert evenals het grote König-orgel uit de achttiende eeuw. Het werd rond 1750 vervaardigd door de Nederlandse orgelbouwer Pieter Assendelft (1714-1766). Het is afkomstig uit kasteel Brakel en stond vanaf 1867 in de Nederlandse Hervormde kerk in Ommeren - dit verklaart de naam 'Ommeren-orgel', die gebruikt werd voordat bekend werd wie de maker was.
lees verder: Assendelft-orgel

Ardennen-orgel

Van de drie orgels die de Stevenskerk rijk is, is het Ardennen-orgel het oudste. Het is te dateren in de tweede helft van de zeventiende eeuw, wellicht rond 1700. De bouwer is onbekend. Voordat de Nijmeegse kerkvoogdij het in 1965 aankocht, stond het in de St.-Quintinuskerk in Wommersom (Vlaams-Brabant); het wordt ook wel ‘Koor-orgel’ genoemd.
lees verder: Ardennen-orgel