Excursies

 

Excursies König-orgel

Het is weer mogelijk om het König-orgel van dichtbij en van binnen te bekijken. Joost Langeveld geeft boeiende uitleg over de historie en werking van het instrument op de zaterdagen 3 en 31 augustus om 10.30 uur. Deelname aan deze excursie is gratis, maar u moet zich wel van tevoren aanmelden via secretariaat@nijmeegseorgelkring.nl, want het aantal deelnemers is beperkt.

Zaterdag 21 september 2024 - Dagexcursie naar orgels in Kampen en Zwolle

De jaarlijkse dagexcursie van de Nijmeegse Orgelkring brengt ons dit jaar naar Kampen en Zwolle: daar staat ons een drietal fraaie orgels te wachten. Hoofdorgel Kampen
’s Ochtends bezoeken we de Bovenkerk in Kampen. Het monumentale hoofdorgel in deze kerk werd in 1743 als drieklaviers-instrument door Albertus Anthoni Hinsz opgeleverd, met gebruikmaking van pijpwerk uit het vorige orgel.
In 1790 volgde een uitbreiding met borstwerk en vrij pedaal door Heinrich Hermann Freytag en Frans Caspar Schnitger.
In de loop der jaren hebben verschillende orgelmakers wijzigingen aangebracht, maar in 1975 is het orgel gerestaureerd met de situatie van 1790 als uitgangspunt.
Daarnaast herbergt de Bovenkerk sinds 1999 een hogelijk geprezen koororgel van de orgelmakerij Gebr. Reil te Heerde.

Ademaorgel ZwolleNa de lunch maken we kennis met een heel ander orgel: het Adema-orgel uit 1912 in de Dominicanenkerk te Zwolle. Dit instrument neemt een unieke plaats in binnen het Nederlands orgelbestand. Heel bijzonder is de plaatsing achter in het koor van de kerk. Het poëtisch karakter in combinatie met de stoere tongwerken maakt dit orgel geschikt voor het romantische en moderne orgelrepertoire. Met name het Franse werk (van componisten als Franck, Widor, Vierne en Duruflé) klinkt in de enorme ruimte zeer overtuigend. Daarnaast nodigt het orgel met zijn vele klankkleuren uit tot eindeloos improviseren…

Vertrek uit Nijmegen: 8.30 uur, terugkeer in Nijmegen: 18.00 uur.
(De opstapplaats is t.o. het station: de Burg. Hustinxstraat, d.i. de dalende weg richting het centrum)

De kosten bedragen € 75 p.p. Daarvoor krijgt u vervoer per touringcar, koffie met gebak, een verzorgde lunch, documentatie, deskundige begeleiding, demonstratie en bespeling van de orgels.
Donateurs, die € 50.- of meer doneren, krijgen € 10.- korting op de excursieprijs.

U kunt zich voor deze dagexcursie aanmelden door een e-mailbericht te sturen naar:
marcel.grol@planet.nl (secr. M. Grol, Burchtstraat 7, 6511 RA Nijmegen), onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag op de rekening van de orgelkring: NL53 RABO 0127 959 270 t.n.v. penningmeester Nijmeegse Orgelkring o.v.v. dagexcursie 2024.
Vermeldt u bij de betaling duidelijk uw naam en adres i.v.m. de bevestiging en de informatie die wij u begin september nog zullen toesturen.