konigorgel-orgelfoto.nl_

Podt, Van Berkum, Langeveld, Luijmes

20-06-2023 21:00

Eerste Nationale Orgel Pubquiz

Populaire pubquiz van café naar kerk

De Eerste Nationale Orgel Pubquiz was een zeer geslaagd begin van onze concertzomer. Bekijk hier een korte impressie die Omroep Gelderland van dit bijzondere evenement maakte.

___________________________________________________________________________________________________

Met een drankje luisteren naar concertante werken én meedoen aan een quiz met luistervragen rondom het orgel, orgelmuziek en aanverwante onderwerpen. Vier Nijmeegse organisten – Jetty Podt, Berry van Berkum, Joost Langeveld en Dirk Luijmes – nemen hiervoor plaats achter de speeltafel van het König-orgel. Voor de quiz hoeft u geen doorgewinterde orgelkenner te zijn, deelname is ook geschikt voor gewone liefhebbers. Een avond met prachtige muziek van onder meer Bach, Franck en Messiaen, gezonde wedstrijdspanning én ludieke noten.

De 1e Nationale Orgel Pubquiz is een nationale primeur en haalt de populaire pubquiz uit het café naar de kerk, waar het quiz-element geïntegreerd wordt in een live orgelconcert. De quiz wordt gedragen door de muziek en bestaat uit meerdere rondes met vooral veel luistervragen over onder meer componisten, werken van Bach, verborgen melodieën of gebruikte orgelregisters. De vier organisten staan klaar om fragmenten van orgelcomposities of korte improvisaties te spelen en daarbij uitdagende vragen te stellen. Orgeldeskundige Joost Langeveld treedt op als commentator. De quizrondes worden afgewisseld met intermezzo’s waarin de bezoeker ontspannen met een drankje kan luisteren naar een aantal klassiekers uit de orgelmuziek.
De concertbezoeker kan zowel individueel als in een team meedoen aan de quiz. Bij binnenkomst worden de teams gevormd. Meedoen is overigens niet verplicht, men kan ook alleen komen luisteren. De quiz is voor iedereen geschikt, zowel de Nijmeegse concertbezoeker, de toerist die en passant een concert meepakt als de notoire orgelfanaat die stad en land afreist voor het bijwonen van concerten.

Stadsorganist Jetty Podt is initiatiefnemer van de concertpubquiz. “Je kan met een orgel heel veel verschillende dingen laten horen. Daarbij kan je dan ook hele diverse vragen stellen over van welke componist iets wordt gespeeld, welke compositie, maar ook met welk register de organist dit speelt. Daarmee wordt weer eens duidelijk hoe veelzijdig dit instrument is. De quiz vindt plaats in een café-achtige setting, waar mensen van een team elkaar kunnen ontmoeten in plaats van stijf naast elkaar naar een concert te luisteren. Het werkt inspirerend en verbindend om samen naar de muziek te luisteren. Bovendien weten zes of acht meer dan één.”
Als de pubquiz succesvol blijkt heeft Podt ambities om deze interactieve concertvorm uit te rollen in het hele land. “Net als het Nationale Dictee.”