Jetty Podt

Jetty Podt

09-07-2024 20:15

Fantaisie Française II

Wegens succes geprolongeerd! Voor de vorige editie van Fantaisie Française in het concertseizoen van 2023 had Jetty Podt zoveel mooie muziek gevonden, dat het niet in één concert te passen viel. Dit jaar dus opnieuw een selectie muziek van Franse topcomponisten om bij weg te dromen of van op te schrikken. Laat u meevoeren door tot de verbeelding sprekende composities van César Franck, Maurice Duruflé, Olivier Messiaen, Jehan Alain, Jean Langlais en Louis Vierne. Want zonder de kracht van verbeelding zou het leven plat en eendimensionaal zijn. De verbeelding brengt mensen in beroering en vervoering, ze opent nieuwe vergezichten.

Programma

Maurice Duruflé – 1902-1986
Uit Suite opus 5: Prélude

Louis Vierne – 1870-1937
Uit 24 Pièces en style libre, opus 31: Berceuse

Jean Langlais – 1907-1991
Uit Neuf Pièces, opus 40: Chant Héroïque – Chant de Paix

César Franck – 1822-1890
Pièce Héroïque

Olivier Messiaen – 1908-1992
Le Banquet Célèste

Jehan Alain – 1911-1940
Le jardin suspendu (opus 71) – Litanies (opus 119)

Jetty Podt is stadsorganist van Nijmegen en als organist aan de Stevenskerk verbonden. Zij maakte cd-opnamen op het König-orgel met werken van Maurice Duruflé, Jan Welmers en Franz Liszt, met hoge waarderingen in de vakpers. Jetty Podt gaf orgelconcerten in Europa en Zuid-Amerika.In 2018 voerde zij de première uit van het grootschalige werk “Licht en Donker VI” van Jan Welmers, met een tournee langs grote stadsorgels in Nederland.
Als stadsorganist promoot zij de orgels van de Stevenskerk zowel in als buiten de stad.
Zij is artistiek adviseur van de Nijmeegse Orgelkring, die de orgelzomerserie in de Stevenskerk programmeert, en van de Stichting Stevenskerk, die nieuwe activiteiten rond de orgels ontwikkelt.
Voor haar jarenlange werk als dirigent van Capella Cumerana en het opzetten van de koorvespers en Choral Evensong in de Stevenskerk ontving zij onlangs de Zilveren Waalbrugspeld uit handen van burgemeester Bruls van Nijmegen.