The Kid

Geerten Liefting

17-09-2024 20:15

Filmconcert The Kid van Charlie Chaplin

The Kid, de eerste lange speelfilm van Charlie Chaplin, is een stil meesterwerk over de kleine zwerver die zich ontfermt over een vondeling die uitgroeit tot een aandoenlijk schoffie. De politie die hen in de gaten houdt, is ervan overtuigd dat de zwerver niet voor het kind kan zorgen en laat het jongetje ophalen door de kinderbescherming. The Tramp is inmiddels te gehecht aan het jongetje en probeert hem te redden. De moeder van het jongetje is inmiddels rijk en beroemd en heeft spijt van haar daad. Ze komt af en toe zijn buurt opzoeken, onwetend dat John haar zoon is. De film wordt wereldwijd geroemd door recensenten en publiek. Het verhaal is een perfecte mix van drama en komedie en wellicht wel het meest persoonlijke en autobiografische werk van Chaplin. Decors en thema’s komen voort uit het armoedige Londen van Chaplins jeugd.

Voorprogramma: Alexander de Bie, videoprojectie met live orgel

Alexander de Bie

In het voorprogramma van de film presenteert organist Alexander de Bie drie video’s met live orgelspel van achtereenvolgens de beroemde Toccata en Fuga in d van Bach, het eerste deel uit zijn Kunst der Fuge en de Star Wars Imperial March van John Williams. De zeer beweeglijke beelden en de snelle montage van de video’s, gemaakt door Reilin Lopez, zijn ontleend aan de videocliptechniek uit de popmuziek. Deze video’s maken deel uit van een vernieuwend project waarmee hij het orgel bij een breder en jonger publiek promoten wil.

Alexander had al vanaf driejarige leeftijd een grote passie voor de instrumenten orgel en piano. Momenteel studeert  hij  Konzertfach Bachelor Orgel met Martin Haselböck en Konzertfach Bachelor Klavier met Christopher Hinterhuber en Christoph Traxler aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.
Zijn muzikale reis heeft hem gebracht op vooraanstaande podia zoals het Concertgebouw Amsterdam, Orgelpark, St. Bavo Haarlem, Stephansdom Wenen en Grachtenfestival Amsterdam. Alexander heeft prijzen gewonnen op prestigieuze concoursen zoals het Internationaal Bach-Concours Wiesbaden, de Sweelinck-Müller Prijs en Concours International pour Orgue de St. Maurice.