dorien_schouten

Dorien Schouten

13-07-2021 20:30

Aanstekelijk

Schouten presenteert muziek van twee duo’s componisten die op verschillende wijze door elkaar zijn aangestoken. Ondanks dat ze in een heel andere tijd leven. De 20ste-eeuwse componist Ton de Leeuw liet zich inspireren door andere Nederlandse componisten uit de geschiedenis. Vier eeuwen na Sweelinck componeerde hij een orgelwerk op basis van Sweelincks beroemde variaties over het lied Mein junges Leben hat ein End. Daan Manneke nam van Nicolas de Grigny diens compositievorm over. Hij schreef een eigentijds Offertoire sur les grands jeux.

Dorien Schouten kreeg haar eerste orgellessen van Ko Zwanenburg. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde ze haar bachelordiploma’s voor zowel orgel (2010) als kerkmuziek (2011). Haar orgeldocent was Jos van der Kooy.
Daarna vervolgde Dorien haar opleiding aan de Universität der Künste te Berlijn, bij Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga. Daar behaalde ze in 2013 het diploma Diplomprüfung en in 2015, na nog twee jaar te hebben gestudeerd bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro, het diploma Konzertexamen ‘mit Auszeichnung’.
Datzelfde jaar mocht ze voor het All of Bach-project van de Nederlandse Bachvereniging een aantal werken van Bach opnemen op het Reil-orgel in Kampen.
Dorien laat het publiek graag kennis maken met nieuwe muziek, zowel solo als met ensembles. Ze voert ook graag barokmuziek uit, bij voorkeur op historische instrumenten of als continuospeler. Sinds december 2019 is Dorien cantor-organist van de Tuindorpkerk te Utrecht.

Besmettingen

koororgel
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – Mein junges Leben hat ein Endt (6 variaties)

hoofdorgel
Ton de Leeuw (1926-1996) – Sweelinck-variaties (1963)

Nicolas de Grigny (1672-1703) – uit Messe pour orgue:
Offertoire sur les grands jeux & Récit de tierce en taille

Daan Manneke (*1939) – Offertoire sur les grands jeux (1996)