13_augustus_Jacobs

Bart Jacobs

13-08-2024 20:15

Vijf sterren Bach

Het tweede Bachconcert wordt verzorgd door Bart Jacobs organist van de Sint-Michiels en Sint- Goedelekathedraal in Brussel. Jacobs bracht in 2022 de cd Recommended by Bach uit. Deze opname wordt omschreven als een van de werkelijk originele Bach-cd’s die de laatste jaren zijn verschenen. Jacobs ontving daarvoor een vijf sterren waardering van Klassiek Centraal in België en een tien van het Nederlandse magazine Luister. Bart Jacobs verleende ook zijn medewerking aan het project All of Bach van de Nederlandse Bachvereniging.
Benieuwd naar zijn live-spel? U hoort verschillende genres: een concerto, partita, sonate, koraalvariatie en een preludium & fuga.

Programma

Concerto in G-groot, BWV 592
(oorspronkelijk: Vioolconcerto in G-groot – Johann Ernrst, Prins van Weimar / bew.: J. S. Bach)
(Allegro) – Grave – Presto

Partite diverse sopra Sei gegrüsset, Jesu gütig, BWV 768

Sonate in d-klein, BWV 1020
(oorspronkelijk: Sonate in g-klein, H. 542/5 – C. Ph. E. Bach / bew.: B. Jacobs)
(Allegro) – Adagio – Allegro

Twee koraalvariaties op Allein Gott in der Höh sei Ehr
Koraal, BWV 715 (Arnstadt)
Variatie 1, BWV 717 (Weimar)
Variatie 2, BWV 664 (Leipzig)

Prelude, Largo en Fuga in f-klein, BWV 534 (*) en 1056/2 (**)
(*) toegeschreven aan W. Fr. Bach / (**) uit klavecimbelconcerto in f-klein / bew. B. Jacobs)

Bart Jacobs studeerde orgel, klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst en behaalde in 2000 zijn masterdiploma’s met grootste onderscheidingen. Daarop werd hij benoemd tot organist van het toenmalige Brusselse kathedraalkoor o.l.v. Erik Van Nevel.
Tussen 2006 en 2010 won hij prijzen op internationale orgelconcoursen, waaronder de 1ste prijs van het “Schnitger concours Alkmaar” als enige Belg ooit. In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. Als solist en begeleider concerteert hij met gerenommeerde ensembles als Vox Luminis, Les Muffatti, Il Gardellino… Zijn discografie bevat solowerken op orgel en klavecimbel, naast begeleiding van tal van ensembles. De cd met zijn reconstructies van orgelconcerto’s van J. S. Bach samen met barokorkest Les Muffatti, ontving de meest prestigieuze internationale prijzen waaronder “Diapason d’Or de l’ année 2019” (FR), waardering “10” in Luistermagazine (NL) en de Klara award voor de “Beste Belgische cd 2019”.
Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem en het Lemmensinstituut te Leuven.