adriaan_hoek

Adriaan Hoek

20-07-2021 20:30

Bach-klassiekers

Adriaan Hoek laat de veelkleurigheid van Bach horen. Van de verschillende soorten composities die Bach heeft geschreven, kiest hij een welbekend werk. Te beginnen met het virtuoze Concerto d-moll, BWV 596, een orgelversie van het gelijknamige Concerto van Vivaldi. Daarna volgen twee koraalbewerkingen, een triosonate en de koraalpartita Sei gegrüßet, Jesu gütig.

Adriaan Hoek studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2016 summa cum laude afstudeerde als Master of Music. Zijn docenten waren Ben van Oosten, Bas de Vroome, Hayo Boerema en Aart Bergwerff. Vanwege deze presentatie werd hem de Hartman Award toegekend voor verdere ontplooiing als uitvoerend musicus. Hij vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg voor zijn diploma Konzertexamen. Hiervoor studeerde hij in 2018 met de hoogste onderscheiding af. Zijn docenten waren Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer. Daarnaast volgde hij nog twee jaar privélessen bij Kees van Eersel.
Adriaan won acht eerste prijzen op internationale orgelconcoursen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Amerika. Vanwege zijn prestaties op het International Schnitger Organ Competition te Alkmaar (2015) en de Grand Prix d’ECHO in Treviso (Italië 2018) mocht hij zich zowel in 2016 als 2018 The Young ECHO Organist of the Year noemen.
In de afgelopen jaren concerteerde Adriaan in diverse prestigieuze series in binnen- en buitenland. Naast internationaal concertorganist, is Adriaan sinds 2015 als cantor-organist verbonden aan het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam en is hij actief als dirigent en begeleider van diverse koren, ensembles en orkesten.
Adriaan speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e-eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici.

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Concerto d-moll, BWV 596, nach dem Concerto d-moll, opus 3.11 (RV 565)
für zwei Violinen, Violoncello, Streicher und Basso continuo von Antonio Vivaldi (1678-1741)
* Allegro
* Grave
* Fuga
* Largo e spiccato
* Allegro

Wir glauben all’ an einen Gott, Vater a 2 Clav. e Pedale doppio, BWV 740
Wir glauben all’an einen Gott pro organo pleno con pedale, BWV 680

Triosonate nr. 1, BWV 525
(Allegro – Adagio – Allegro)

Partite diverse sopra “Sei gegrüßet, Jesu gütig”